Nyckelbricka

Nyckelns historia

Nyckeln har en lång historia bakom sig, redan för 4000 år sedan står det med inskriptioner i gamla lertavlor där det berättas om nycklar. Historien säger att grekerna uppfann nyckelhålet, men att det var romarna som utvecklade och förfinade det. I början var nyckeln bara en bronsböjning, en bronsstång med en vinkel på. När sedan Romarna började förfina nyckeln blev den lite elegantare än bara en vinkel, den fick även vissa tekniska finesser, men framför allt såg invånarna upp till dem som hade förmånen att få bära på en nyckel, de betydde ju att någon hade nått av värde att skydda.
Lite längre fram i tiden kunde man se de rika kvinnorna i romarriket bära på en fingernyckel, de bar på en nyckel i form av en ring som de kunde bära på fingret, nyckeln gick till deras smyckeskrin och vi vågar nog sticka ut hakan lite och säga att det var lite mode för dåtidens rika kvinnor. Så småningom vandrade kunskapen om nycklar vidare till Europa där de förfinades ytterligare. Man kan se på en nyckel från vilken tidsepok den kommer från.

Nyckelbrickor för den ordningsamme

Ordning och reda, löning på fredag. Vem känner inte igen det uttrycket, men handen på hjärtat, visst är det underbart när man vet vad man hängt sina nycklar och vem nyckeln tillhör. Det stora plusset kommer sist, man behöver inte gissa vart nyckeln passar. Är det till stugans förråd eller förrådet i garaget eller på vinden. Du behöver inte längre stå där med långnäsa och gissa dig fram, eller plocka med dig alla nycklar för att prova dig fram till vilken dörr den passar.

Lösningen

Lugn det finns en lösning för alla och ibland är det enklaste det bästa. Det finns underbart fina nyckelbrickor som du själv kan välja gravyr på. De är inte bara praktiska utan även snygga. Du kan själv välja typsnitt och text. Varför inte ge bort några i present till en god vän. Till exempel en bricka som går till stugans nyckel. Kanske väljer du att lägga till en symbol tillsammans med texten stugan. Kanske du valt till någon liten fyndig replik istället för stugan, vad sägs om kärleksnästet? Ni vet garanterat vart den nyckeln går. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad man kan trycka.

Olika material

Nyckelbrickorna finns i olika material såsom mässing, både borstad och lackad. Finns även i aluminium och plast. Brickans utseende bestämmer du själv, vill du ha formen av ett hus, så beställer du det. Likaså färgen, den är valfri. Har du en gul stuga, välj då en gul nyckelbricka. Det kan vara ide att ha dem i olika färger så att de är lätt att se . En annan ide är att varje familjemedlem har var sin färg på nyckelbrickorna. Sedan kan man bara ändra texten, en för huset eller lägenheten, garaget, stugan, bilen, mopeden, vinden, förrådet. Listan över användningsområdet är oändligt. Se till att din bricka levereras med nyckelring så du slipper köpa till den.

Kunskapens nyckel

Min son fick en gång en nyckel av sin lärare när han knäckt läskoden. Den har han kvar som ett minne på sitt rum. Det var en väldigt ovanlig men trevlig ide. Nyckeln symboliserar något av värde. Att han hade knäckt läskoden gjorde att han fick tillgång till kunskapens nyckel. Nyckeln hade en bricka, den var gjord av läraren själv, men ändå med ett viktigt budskap. Det stod; nu när du kan läsa kan ingen lura dig längre. Det var ett klokt och fint budskap. Varför inte trycka upp det på en nyckelbricka och ge bort i present till någon. Det behöver nödvändigtvis inte handla om att någon lärt sig läsa, det finns mycket som man kan införskaffa sig kunskap om. Varför inte ge bort en nyckelbricka som heter kunskapsnyckeln. Den kan symbolisera lite av varje, det är vad du själv väljer att den ska symbolisera. Uppmuntra någon som gått ned i vikt, eller kommit över tandläkarskräcken.

Nyckeln anses viktig

Att nyckeln anses viktig förstår man när man lyssnar på musik. Där omnämns nyckeln som något som låser upp hjärtat-, känslor-, kärlek-, vishet- och kunskap. Listan kan göras lång. Ett barn som får förtroendet att ha nyckel hem utan att föräldrarna är med, känner sig mer vuxen och betydelsefull. Barnet har tagit nästa steg i sin utveckling och med förtroendet växer barnet. Så tveka inte ta steget och märk dina nycklar med nyckelbrickor. Du kommer inte ångra det. Det är en investering för framtiden, och besparar dig lite tid över letande av din nyckel.

Kommentarer