Vad är marmor?

I detta inlägg tänkte jag ta upp lite fakta och tips när det kommer till marmor. De flesta vet nog ungefär vad marmor är och har sett det på byggnader i olika former och strukturer. Det är även vanligt att skulpturer och andra exklusiva föremål är gjorda av marmor. Men det som kanske inte alla vet är ursprunget till marmor, helt enkelt vad det egentligen är.

Vad är marmor?

Marmor golvet består av denna sten.

Marmor är en bergart. Närmare bestämt en metamorf bergart. En metamorf bergart är en sådan som har genomgått kraftiga förändringar genom extremt högt tryck och temperatur. Gnejs är en klassisk metamorf bergart som ursprungligen varit granit.

Marmor har bildats ur kalksten när den utsätts för höga tryck och temperaturer. Detta gör att kalkstenens ursprungliga kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras helt. Marmor heter Marble på engelska.

Vad används marmor till?

Som jag redan nämnt är ett stort användningsområde som så kallad byggnads och ornamentssten. Marmor har varit populärt inom dessa användningsområden i flera tusen år. Ett av många klassiska byggnadstillämpningar är marmor golvet. Ett golv av marmor anses vara oerhört lyxigt och det är inte många vanliga hus som har det. Man kan enkelt sagt säga att marmor är en av de mest exklusiva byggnadsmaterialen. Är man ute efter att visa upp hur rik man är så är ett hus fyllt av olika marmordetaljer ett vanligt sätt att göra detta på. Med det sagt är det inget fel att använda stenen, den är riktigt vacker.

Även om man kan hitta marmor i Sverige är det vanligt att man köper billigare från utlandet. Flera länder är stora importörer av marmorsten till Sverige. Till exempel Italien, Spenien och Turkiet.

Det finns dock vissa nackdelar med marmor, det tål inte alla klimat så bra. Till exempel var det nyligen på nyheterna att Finlandhuset vid Mannerheimvägen i Helsingfors måste byta ut sina marmorplattor.

Kommentarer